Dobry posiłek w szpitalu

Z przyjemnością informujemy, że od dnia 22 grudnia 2023r. nasz Szpital przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu” w zakresie edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia. Poniżej zamieszczamy aktualne jadłospisy:

Jadłospis 28.04 – 11.05.2025

Jadłospis 14.04 – 27.04.2025

25.04.2025r

Śniadanie

Dieta podstawowa.

Chleb mieszany pszenno-żytni 25g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30g (GLU PSZ), Masło extra 82% 10g (MLE), Powidła śliwkowe 50g, Mandarynka 150g, Kawa zbożowa z mlekiem/p 250ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Zacierka na mleku 300ml (GLU PSZ, MLE), Twarożek 70g (MLE), Rogal maślany 50g. 1szt (GLU PSZ, JAJ, MLE).

Obiad

Dieta podstawowa.

Kalafiorowa z ryżem () 350ml (MLE, SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane () 200g, Kotlet z ryby (Dorsz) 80g (GLU PSZ, JAJ, RYB), Surówka z kapusty kiszonej z olejem () 150g, Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250ml.

24.04.2025r

Śniadanie

Dieta podstawowa.

Chleb mieszany pszenno-żytni 75g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30g (GLU PSZ), Masło extra 82% 10g (MLE), Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 70g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR), Sałata zielona 20g, Herbata czarna granulowana z/c 250ml, Kasza kukurydziana na mleku 300ml (MLE), Ogórek kiszony 80g.

Obiad

Dieta podstawowa.

Barszcz czerwony z ziemniakami () 350ml (GLU PSZ, MLE, SEL), Łazanki z kapustą i mięs wp z łopatki 300g (GLU PSZ, JAJ, SEL, GOR), Brokuł gotowany* 150g, Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250ml.

23.04.2025r

Śniadanie

Dieta podstawowa.

Ryż na mleku 300ml (MLE), Chleb mieszany pszenno-żytni 75g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Chleb Graham 30g (GLU PSZ), Masło extra 82% 10g (MLE), Serek homogenizowany waniliowy 150g 1szt (MLE), Banan 1szt. 1szt, Kawa zbożowa z mlekiem/p 250ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ).

Śniadanie

Dieta podstawowa.

Krem z cukinii () 350ml (MLE, SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane () 200g, Eskalopka z kurczaka 80g (GLU PSZ, JAJ, MLE), Fasolka szparagowa z wody* 150g, Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250ml.

22.04.2025r

Śniadanie

Dieta podstawowa.

Chleb Graham 30g (GLU PSZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 75g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło extra 82% 10g (MLE), Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 70g, Kawa zbożowa z mlekiem/p 250ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Makaron drobny na mleku 300ml (GLU PSZ, MLE), Ogórek kiszony 100g.

Obiad

Dieta podstawowa.

Grochowa z ziemniakami () 350ml (GLU PSZ, SEL), Ryż na sypko (brązowy) 200g, Sos jogurtowy naturalny 70g (MLE), Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250ml, Mus z jabłek () z/c 150g.

18.04.2025r

Śniadanie

Dieta podstawowa.

Chleb Graham 30g (GLU PSZ), Chleb mieszany pszenno-żytni 25g (GLUPSZ, GLU ŻYT), Masło extra 82% 10g (MLE), Dżem 60g, Jabłko 150g, Kawa zbożowa z mlekiem/p 250ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ), Kasza manna na mleku 300ml (GLU PSZ, MLE), Twarożek 70g (MLE), Rogal maślany 50g. 1szt (GLU PSZ, JAJ, MLE).

Obiad

Dieta podstawowa.

Krem z zielonych warzyw () 350ml (SEL), Ziemniaki z koperkiem gotowane () 200g, Ryba smażona (Dorsz) 80g (GLU PSZ, JAJ, RYB), Surówka z kapusty czerwonej z olejem 150g, Kompot owocowy z jabłkami z/c 250ml.